Tutor.blog

Tutor.Blog je online priručnik na hrvatskom jeziku, za lakše snalaženje u HTML i CSS kodu. Ovdje možete naučiti kako učiniti svoj blog vizualno privlačnim, ali i osnove dizajniranja web stranica koje ne moraju biti nužno vezane uz blog.

Ovaj blog nije povezan sa uredništvom Blog.hr-a, te ne pruža podršku za tehničke probleme.

Besplatni predlošci za blog

Kako pokrenuti osobnu web stranicu?

Znam da sam rekla da više neću pisati ovdje :) ali ovo mi pitanje često ljudi postavljaju pa sam odlučila napisati kratki vodič na koji ću upućivati ljude.


Kako znati da vam treba osobna stranica?

  • na blogu vam je "tijesno" za sve sadržaje, pretrpan je
  • htjeli biste i blog, i galeriju slika, i stranicu s linkovima...
  • htjeli biste na jednom mjestu hostati sve slike i datoteke da vam uvijek budu pri ruci
  • shvatili ste da blog servisi imaju određena ograničenja

Ako ste otvorili više blogova da biste odijelili sadržaje, vrijeme vam je da otvorite vlastitu stranicu, makar na besplatnom hostingu. Ako koristite predložak koji pomoću JavaScripta otvara sadržaje u prozorčiću, zapravo vam se sviđa ideja obične web stranice i mogli bi razmisliti o tome.


Besplatni hosting

Ako ste početnik i želite vježbati, ili niste još sigurni koliko će vas to "držati", besplatna stranica je dobro rješenje. Sve što vam treba jest račun na nekom od besplatnih hostinga. Takvi obično imaju opciju uploada datoteka putem control panela, a neki dozvoljavaju i FTP upload. Preporučam da nađete hostera koji podržava FTP i naučite ga koristiti, jednostavno je i puno brže nego preko control panela.

Ako je adresa koju ste dobili uz besplatni hosting predugačka, možete je skratiti nekom od besplatnih domena. Neke imaju reklame, neke samo traže mali link negdje na stranici, ali su vrlo kratke i za početak sasvim dobre.


Plaćeni hosting

Ako već neko vrijeme imate web stranicu na besplatnom serveru i shvatili ste da vam se to sviđa, da su vaši apetiti prerasli skromnu ponudu besplatnih hostinga ili vam web stranica treba da promovirate svoj posao, plaćeni hosting vam više ne bi trebao biti preskup. Molim vas, ne radite (nažalost čestu) grešku i hostate web stranicu svoje tvrtke na besplatnom serveru. To rade amateri, a vi se sigurno ne želite takvima prikazati. Čak i tinejdžeri kupuju vlastite domene, pa možete i vi.

Koliko košta hosting?

Koliko košta automobil? Ovisi kakav, naravno. Za osobnu stranicu dovoljan vam je najmanji paket, a ti se kreću od 200-300 kuna godišnje naviše, ovisi kod kojeg hostera. Za popularnu web stranicu ili portal trebat će vam nešto veće, a to u hrvatskoj zna koštati i do nekoliko tisuća kuna godišnje, dok su cijene u Americi za iste karakteristike mnogo jeftinije.

Kojeg hosting providera odabrati?

Odluka je vaša, kao i odgovornost da se raspitate i nađete najboljeg. Postoje web stranice gdje se provideri ocjenjuju, kod nas je to Hosting recenzije, a jedan od stranih (ima ih tisuće, googlajte web hosting reviews) je Web Hosting Jury.

Gdje registrirati domenu?

Domena je često uključena u hosting paket, no ako ih imate više, preporučam da ih registrirate odvojeno od vašeg hosting providera. Zašto? Zato što tada, u slučaju da vam se vaš hosting provider više ne bude sviđao, možete svoje stranice bezbolno preseliti kod nekog drugog. Ako vaš hosting provider drži i vašu domenu, a vi mu kažete da želite otići od njega... događa se da pritom malo otežu i čitav prijelaz čine neugodnim. Ne kažem da to svi rade, ali zašto riskirati?
Postoje servisi koji su specijalizirani za registraciju domena. Kod nas je popularna REGica.NET (možete platiti općom uplatnicom, ne treba vam kreditna kartica), a najpopularniji strani registar je svakako GoDaddy. Koristila sam oba i nisam imala nikakvih problema. GoDaddy je dvostruko jeftiniji pa ako imate karticu ili PayPal to je bolji izbor.

Kako platiti hosting i domenu?

Ako imate kreditnu karticu ili debitnu karticu vezanu uz devizni račun (u banci su mi rekli da ona od kunskog ne radi, nisam pokušala) ne postoji nikakav problem. Najčešće su prihvaćene Visa i MasterCard.

Ako nemate kreditnu ni debitnu karticu, preostaju vam hrvatski hosteri i registri, oni prihvaćaju opće uplatnice i netbanking.

Koliko traje proces zakupa prostora i registracije domene?

To ovisi samo o načinu plaćanja. Ako plaćate kreditnom karticom, vaš web prostor može biti spreman unutar sat vremena, a domeni najčešće treba nekoliko sati da počne pravilno usmjeravati.

Ako kupujete domenu i prostor odvojeno, preporučam da najprije kupite domenu jer dok hostinga nikad neće ponestati, vašu idealnu domenu možda već sutra kupi netko drugi. Osim toga, Google i druge tražilice više vrednuju domene što su starije.


Preporuka: Odaberite savršeno ime i URL za web site

javascript: void(0);" onclick="this.target = ''; alert('Autor je zabranio komentiranje ovog posta.'); u 21:10

Blog je neaktivan i nije ga moguće komentirati. Obrazloženje

Nela Dunato Art & Design

Još niste uspjeli naći baš ono što vam treba? Pretražite cijeli Tutor.Blog:

Google

Sadržaj ovog bloga je autorski rad. © 2005-2007 Nela Dunato
Login
Google