Tutor.blog

Tutor.Blog je online priručnik na hrvatskom jeziku, za lakše snalaženje u HTML i CSS kodu. Ovdje možete naučiti kako učiniti svoj blog vizualno privlačnim, ali i osnove dizajniranja web stranica koje ne moraju biti nužno vezane uz blog.

Ovaj blog nije povezan sa uredništvom Blog.hr-a, te ne pruža podršku za tehničke probleme.

Besplatni predlošci za blog

Dizajn: Dan drugi - Grafički dizajn

Ovom postu prethodi Dan prvi - Ideja, pa ako ga nite još pročitali, svakako to učinite.


Prethodni post vjerojatno vas je razočarao hrpom teoretiziranja. Ipak, to je vrlo potrebno za korak na koji se sada trebate spremiti - paljenje editora slika. To može biti bilo koji editor, možete crtati i u Paintu. Ako nemate ništa, downloadajte neki od besplatnih programa za crtanje i uređivanje slika koje sam pronašla. Ja se najčešće služim Photoshopom - najbolji program za uređivanje fotografija i imam solidnu kolekciju kistova za Photoshop.

Kad upalite program, imat ćete pred sobom veliku praznu površinu. Ukoliko me niste poslušali pa nemate skice na papiru, bit će vam vrlo teško ispuniti tu površinu "iz glave". Ako jeste, ovo će vam biti najljepši korak u dizajniranju. Tu vas ne mogu voditi za ruku, već vam samo dati neke savjete.

  • Počnite za dokumentom širine 770px i visine 500px - ova veličina osigurat će da vaš dizajn stane na ekran pri rezoluciji 800x600 i iznad. Ako vaš dizajn ne stane unutra, umanjite ga - oduprite se porivu da povećate površinu dokumenta! Bit je iskoristiti slike što je najbolje moguće, a ne učiniti ih jedinim vidljivim elementom na prvi pogled stranice - ne dozvolite da slike pogurnu sadržaj izvan vidokruga i nemojte da budu preširoke za najčešće korištene rezolucije.
  • Nacrtajte granice budućeg sadržaja i navigacije. Ove pomoćne linije osigurat će da zadržite planiranu veličinu sadržaja dok crtate/uređujete slike.

    grid

  • Odaberite slike i boje i igrajte se njima. Neću vam prodikati o prihvatljivim shemama boja i sličnome, dok god se vama sviđa u redu je. Bitno je jedino da tekst bude čitljiv.
  • Kada spremate slike za Internet, potrudite se da se sve uspiju učitati u manje od 10 sekundi na 56k (neki programi imaju opciju da procijene koliko sekundi je potrebno pri kojoj brzini prijenosa), ili bar postavite slike tako da se sadržaj učita prije njih da posjetiteljima ne bude dosadno dok čekaju. Ja sam jedna od korisnika koji ako nakon 2-3 sekunde i dalje ne vide ništa na ekranu, zatvaraju prozor. Nemojte gubiti posjetitelje na taj način. Smanjite kvalitetu slika koliko treba, a da i dalje izgleda lijepo.
  • Nitko vam neće zamjeriti ako ste inspirirani drugim stranicama. Plagiranje hoće. Ako vidite dizajn koji vam se sviđa, razmislite zašto je to tako i pokušajte izazvati isti osjećaj svojim dizajnom koji ne mora biti izgledom sličan onome koji vas je inspirirao.
  • Eksperimentiranje je pozitivna stvar. Nemojte se suzdržavati samo zato što nešto nigdje niste vidjeli - ako i pogriješite, sjetite se da stalno učite i popravljate se sa svakim takvim eksperimentom

Znam da ovdje nisam ništa rekla o alatima grafičkih editora, no to je posebna tema i razne tutoriale možete pronaći na Internetu bez ikakvih problema. Neće vam odmah biti potrebni svi alati - naučite osnovno kao select, move i transform, a ostalo ćete pohvatati s intenzivnom vježbom.


Slijedi Dan treći - Kodiranje.

26.08.2005. u 02:25

Blog je neaktivan i nije ga moguće komentirati. Obrazloženje

Nela Dunato Art & Design

Još niste uspjeli naći baš ono što vam treba? Pretražite cijeli Tutor.Blog:

Google

Sadržaj ovog bloga je autorski rad. © 2005-2007 Nela Dunato
Login
Google