Tutor.blog

Tutor.Blog je online priručnik na hrvatskom jeziku, za lakše snalaženje u HTML i CSS kodu. Ovdje možete naučiti kako učiniti svoj blog vizualno privlačnim, ali i osnove dizajniranja web stranica koje ne moraju biti nužno vezane uz blog.

Ovaj blog nije povezan sa uredništvom Blog.hr-a, te ne pruža podršku za tehničke probleme.

Besplatni predlošci za blog

Mijenjanje boja predloška

Blog.hr ima ograničen broj predložaka i najvjerojatnije ćete na onome koji odaberete htjeti nešto promijeniti da bi se više poklapao s vašim ukusom, ili da bi dizajn bio originalniji. Za sve one koji su se odlučili upustiti u tu avanturu, ovdje su uputstva.


Svaki dizajn predloška ima različiti CSS, ali svi su oni slični po svojim svojstvima.
Dakle, otvorite prozor sa kodom dizajna (lijevo kliknite na Dizajn, pa u novom prozoru na Html kod predloška) i potražite gdje piše < ! - - Ovdje se upravlja izgledom bloga - - > - tamo počinje CSS.
Za promjenu boje pozadine stranice, pronađite u CSS-u riječ "body" - u vitičastoj zagradi piše gomila vrijednosti, a vi tražite onu koja glasi "background". Iza dvotočke piše ili engleska riječ koja označava boju, ili njena heksadekadska vrijednost (hex color value). Tu riječ/vrijednost promijenite u boju koja vama treba. Ovdje možete pronaći 136 browser-safe boja sa njihovim hex vrijednostima. Naravno, možete upisati i neku vrijednost izvan tog ranga, ako znate koja vam treba. Hex code sastoji se od znaka # iza kojeg slijedi kombinacija od 6 brojeva ili slova. Zgodan alat koji sam pronalazi lijepe kombinacije boja jest ColorBlender.
Za mijenjanje boje teksta u postu potražite ".sadrzaj", ako toga nema pogledajte ".post", a ako vam i to fali potražite "p". Unutar vitičaste zagrade potražite "color" i njenu vrijednost promijenite. Za promjenu fonta, pogledajte unutar te vitičaste zagrade gdje piše "font-family". Iza dvotočke piše jedan ili više fontova, što znači da možete definirati listu od više fontova, pa u slučaju da posjetitelj vašeg bloga nema prvi font na listi, browser će potražiti drugi, ako nema ni njega onda treći itd. Za prvi na listi odredite onaj koji želite, npr. "Trebuchet", a ostale pustite kako jesu. Za mijenjanje veličine trebate potražiti "font-size" atribut koji je izražen u pixelima (px) ili postocima (%). Upišite svoju vrijednost umjesto one predložene.
Sve ovo što vrijedi za post, vrijedi i za naslove - h1, h2, h3 i h4. H1 će promijeniti naslov vašeg bloga, h2 je za naslove postova, h3 za dan u datum, a h4 za naslove boxeva - ako postoji.
Za sve tagove možete promijeniti i poravnanje (align) tako da promijenite "text-align" (ili ako ne postoji, dodate ga sami) i kao vrijednost unesete left (za lijevo), right (desno), center (centrirano) i justify (poravnano i lijevo i desno).
Boja linkova je vjerojatno nešto što bi također htjeli promijeniti - isto je kao sa tekstom posta, ali potražite tag "a" i "a:hover" - prvi je za normalne linkove, a drugi je kada preko linka prijeđete mišem.
Ovo je najdetaljnije što mogu objasniti s obzirom na različitost predložaka. Pomoću ovih primjera pokušajte shvatiti kako sami promijeniti ostale elemente.

05.03.2005. u 21:27

Blog je neaktivan i nije ga moguće komentirati. Obrazloženje

Nela Dunato Art & Design

Još niste uspjeli naći baš ono što vam treba? Pretražite cijeli Tutor.Blog:

Google

Sadržaj ovog bloga je autorski rad. © 2005-2007 Nela Dunato
Login
Google